RDW Zakelijk

RDW zakelijk bij aankoop van een auto

Als je als ondernemer een wagen wil aankopen in je bedrijf, dan komt er meer bij kijken dan gewoon het raadplegen van een catalogus. Eenmaal je echter een goede auto op het oog hebt, garandeert een professionele RDW zakelijk check dat u precies weet wat u kunt verwachten, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een RDW zakelijk check is eigenlijk een uitgebreid onderzoek naar tal van factoren die zowel de kwaliteit als de waarde van de wagen bepalen. Denk hierbij aan onderhoudsgeschiedenis, schadeverleden, de betrouwbaarheid van de kilometerstand, enzovoort. Op die manier is het eenvoudiger om relatief nauwkeurig in te schatten hoeveel de auto waard is.

Een wagen aankopen met behulp van een RDW zakelijk check gebeurt volgens een bepaald stappenplan. Een overzicht daarop is belangrijk als u er het beste uit wil halen, zowel op het vlak van kwaliteit als financieel.

1. Het budget bepalen

Het spreekt voor zich dat uw budget van groot belang is om een wagen te kiezen. Iedere ondernemer droomt van een Audi a8 van nog geen jaar oud, maar als uw budget niet hoger reikt dan 20.000 euro dan wordt dat natuurlijk moeilijk. Ook is het belangrijk te weten dat als u een wagen uit het buitenland aankoopt, u ervoor moet betalen om deze naar Nederland te importeren!

2. Een geschikte auto zoeken

Het internet is de ideale tool om tweedehands wagens te vinden, mede omdat u hiermee ook het buitenlandse aanbod te zien krijgt. Als u daarbij de taal spreekt, dan kunt u op buitenlandse websites zoeken. Ofwel zoekt u gewoon naar Nederlandstalige websites die ook een internationaal aanbod uitstallen.

3. Het autoverleden opzoeken

Dit is eigenlijk waar de RDW zakelijk check van toepassing is. Als u een wagen wilt kopen is het belangrijk te weten wat het verleden van het voertuig is. Zo dient u de kilometerstand te onderzoeken, eventuele schade die in het verleden werd opgelopen, enzovoort. Dit kan door middel van een uitgebreide RDW check, maar ook een fysieke wageninspectie is een goede manier!

4. De brutto- en nettoprijzen achterhalen

Het is belangrijk te weten wat de netto- en brutoprijzen zijn van de wagen, vooral als u deze in het buitenland koopt. In dat geval kan de wagen enkel gekocht worden als deze zonder BTW geleverd wordt, omdat het gaat om een zakelijk voertuig!

5. De auto effectief kopen

De aankoop van de wagen is natuurlijk de leukste stap, maar u dient deze enkel te zetten als u precies weet wat u koopt. Daarna is het doorgaans mogelijk om een proefrit te maken, en eventueel een aankoopkeuring te laten doorvoeren om de technische aspecten van het voertuig te controleren.

6. De BTW op de wagen terugvorderen

Als zakelijke koper van een tweedehands wagen is het tenslotte mogelijk om de BTW op het voertuig terug te vorderen. Dit kunt u in elke kwartaal doen door middel van de belastingaangifte. Op die manier haalt u er ook meer uit op financieel vlak!