RDW OVI

Wat is de RDW OVI?

 

RDW OVI is een afkorting van Rijksdienst Wegverkeer Online Voertuig Informatie en omvat, zoals de naam zelf zegt, alle beschikbare informatie over een voertuig. Het spreekt voor zich dat gegevens over een wagen van groot belang zijn voor kopers van een tweedehands auto, en dat is dan ook waarom veel mensen deze informatie opvragen via een online dienst.

De RDW OVI geeft je als koper van een tweedehands auto de mogelijkheid om meer te weten te komen over die auto, waardoor je dus beter kan inschatten hoeveel hij waard is - en tenslotte, of je hem wel echt wil kopen. Vroeger sprak men over de Rijksdienst Wegverkeer, tegenwoordig wordt deze dienst de Dienst Wegverkeer genoemd. De RDW voert als organisatie registraties uit in verband met verkeer en alles wat daarbij komt kijken, met als doel meer inzicht te hebben op wanneer een wagen een APK keuring moet krijgen en hoeveel eigenaars een voertuig al heeft gehad.

RDW OVI is dus eigenlijk al die informatie over een voertuig die online beschikbaar wordt gesteld - en deze informatie is essentieel om meer te kunnen halen uit de aankoop van een tweedehands auto.

 

Een RDW OVI kenteken check

Een RDW OVI kenteken check houdt in dat alle beschikbare informatie over een voertuig bekeken kan worden, en dat is vooral nuttig als je een tweedehands wagen wil kopen. Het is immers logisch dat je als koper wil weten of de prijs die men vraagt voor het voertuig wel realistisch is.

Om daar een goede inschatting van te kunnen maken is het dus belangrijk specifieke informatie bij de hand te hebben van het voertuig in kwestie. Een RDW OVI biedt je de mogelijkheid om deze gegevens te achterhalen, volledig online.

 

Alle gegevens opvragen over een kenteken

De RDW OVI biedt zowat alle informatie over een kenteken die er is, van het aantal eigenaars tot het schadeverleden en het autoverleden op zich, alsook de datum van APK keuringen en de huidige en vroegere kilometerstanden. Ook kan men technische gegevens achterhalen, waaronder het leeg gewicht, de originele kleur, het bouwjaar en gegevens in verband met de brandstof. Een OVIRDW biedt dus uiteenlopende gegevens over een kenteken en is dus een essentiële tool om de waarde van de auto te kunnen inschatten.

 

De dagwaarde van een auto achterhalen met een OVIRDW

Een auto kopen is altijd een interessante en spannende zaak, zelfs als het gaat om een tweedehands model. Er zijn natuurlijk heel wat factoren waar je als koper rekening mee moet houden, waaronder de afmetingen, het model, de kleur en natuurlijk ook het merk. Juist door al deze factoren is een auto kopen geen korte-termijn investering, maar gaat er heel wat tijd over. Zeker als je geen kat in een zak wil kopen.

Ook brengt de aankoop van een tweedehands wagen altijd bepaalde risico's met zich mee. Zo is bij wel 1 op de 20 tweedehands wagens in Nederland geknoeid met de kilometerteller, waarbij deze is teruggezet naar een lager aantal. Deze aanpassing maakt het immers mogelijk om de wagen voor een hogere prijs te verkopen.

Vaak zet men de teller terug met wel duizenden kilometers, bijvoorbeeld van 300.000 naar 100.000. De waarde van de auto is hierdoor, althans in de ogen van een koper, veel hoger, omdat hij zogezegd 'nieuwer' is. De stand van deze teller bepaald in grote mate de dagwaarde van het voertuig, die dus hoger is als de teller lager staat.

Het OVIRDW geeft echter alle nodige informatie over de tellerstand van een wagen, via een uitgebreide kenteken check. Op basis van het kenteken van een voertuig kan immers een zogenaamd tellerrapport aangevraagd worden, met daarin alle informatie over vroegere tellerstanden en data in verband met de registratie van het voertuig. Op die manier is het eenvoudiger om te achterhalen wat de échte stand van de teller is, en heb je dus ook een beter beeld van de waarde van het voertuig.

 

Een NAP check uitvoeren met OVIRDW

Vaak vragen mensen zich af wat het verschil is tussen een RDW check en een NAP check, beide belangrijke factoren bij het bepalen van de waarde van een tweedehands wagen. Wat meer informatie hierover is dan ook belangrijk:

  1. Een NAP check is eigenlijk een afkorting van Nationale AutoPas, een stichting die vroeger verantwoordelijk was voor de controle en registratie van tellerstanden, die in 1992 ingevoerd werden. Toch bleek achteraf dat er zich nogal wat foutjes in dit systeem bevonden, met als gevolg dat er heel wat tellerfraude gepleegd werd. Pas in het jaar 2014 werd een verbod geplaatst op het terugzetten van de teller.
  1. Tegenwoordig wordt de NAP check door de RDW uitgevoerd, wat wil zeggen dat beide checks altijd samen gebeuren. Het gevolg is dat men een grondigere analyse kan maken van een voertuig (waarbij informatie wordt opgeslagen) en er dus minder onduidelijkheden en fraude veroorzaakt kunnen worden.

 

Een RDWOVI check uitvoeren, hoe werkt dat?

Nu duidelijk is wat een OVIRDW check precies inhoudt, is het natuurlijk belangrijk te weten wat je er allemaal mee kan doen, en hoe dat moet. Een dergelijke check wordt doorgaans gedaan op RDW.Nl, dus volledig online. Hiervoor voer je gewoon het kenteken in, waarna het systeem automatisch zoekt naar alle relevante gegevens.

Naast basisgegevens over het voertuig zijn natuurlijk ook andere, specifieke gegevens zichtbaar, waaronder een overzicht van alle kilometerstanden van de auto, dat doorheen de jaren werd opgesteld. Aan de hand daarvan kan een OVI RDW achterhalen of de tellerstand van een wagen logisch is, wat het veel eenvoudiger maakt om de waarde van een tweedehands wagen te achterhalen.

Als de uitkomst logisch is, dan is er waarschijnlijk niet geknoeid geweest met de tellerstand. Is dat niet zo, dan heb je waarschijnlijk te maken met tellerfraude. De database van het RDW is erg betrouwbaar en zal dus altijd een realistisch beeld geven van de stand van zaken!

 

Hoe gaat het bijhouden van de tellerstand door het OVI in zijn werk?

Voor een systeem als het RDW een inschatting kan geven van de betrouwbaarheid van de tellerstand, moet men hierover natuurlijk regelmatig informatie verzamelen. Het RDW voert op vaste tijdstippen een tellerstand check uit, doorgaans tijdens een APK keuring. Op het formulier dat hierbij wordt opgemaakt staat eveneens de kilometerstand, waarna deze wordt geregistreerd en bijgehouden in een centrale database.

Op die manier zorgt men er ieder jaar voor dat de informatie over de tellerstand actueel is, met als resultaat een hele reeks aan gedetailleerde gegevens. Het RDW weet dus precies hoeveel een auto gereden heeft op een jaar tijd, ook bij tweedehandswagens.

 

Wat als de kilometerstand niet logisch is?

Zoals vermeld kan het zijn dat de OVI RDW check aangeeft dat de stand van de teller onlogisch is, en dat gebeurt natuurlijk niet zonder reden. De kilometerstanden van een voertuig worden regelmatig bijgehouden, en dit kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Januari 1994: 60.000 KM
  • Januari 1995: 100.000 KM
  • Januari 1996: 80.000 KM
  • Januari 1997: 110.000 KM

Het is duidelijk dat er zich een abnormale evolutie voordoet bij de tellerstand, wat meteen duidelijk maakt dat ermee geknoeid is. De stand van de teller is immers lager in 1996 dan in het jaar ervoor, wat gewoon niet kan. Dit bewijst dat er geknoeid is geweest met het aantal gereden kilometers, waarschijnlijk met als doel de zogezegde waarde van het voertuig hoger te doen lijken dan hij effectief is.

Een dergelijke situatie doet zich enkel voor bij tweedehandswagens (aangezien de teller van een nieuwe wagen sowieso op 0 staat). Het is dan ook van groot belang je hierover te informeren en ongewone veranderingen op te merken, voor je de auto effectief koopt. Zo bespaar je jezelf heel wat zorgen en vooral, geld.

 

Hoe beïnvloeden voertuig gegevens de prijs?

Het is dus duidelijk dat meer te weten komen over een voertuig belangrijk is om de juiste beslissing te kunnen maken. De informatie en gegevens die bij een OVI achterhaald kunnen worden, geven immers een goed beeld van de waarde van het voertuig. Deze factoren bepalen grotendeels wat de verkoopwaarde van de wagen is. Als je te maken krijg met een tweedehands wagen die niet over een OVI check beschikt, dan is de kans dat ermee geknoeid is, groter. In dat geval kan je niet zeker zijn van de juistheid van de verstrekte gegevens, en is het een slimme zet om nogmaals te overwegen of je het voertuig écht wil kopen.

Hoe dan ook geeft een OVI RDW betrouwbare informatie over een tweedehands wagen, en dan vooral in verband met de kilometerteller. Dit is immers van enorme invloed op de waarde van een wagen. Zo is een auto uit het jaar 1995, met een tellerstand van 100.000 kilometer, veel meer waard dan precies dezelfde auto uit precies hetzelfde jaar, maar waarbij de teller 260.000 kilometer aangeeft.

Het belang van een OVI check om geld te besparen bij de aankoop van een tweedehands wagen is dus duidelijk. Online informatie krijgen over de geschiedenis, staat en kilometerstand van een voertuig is de beste manier om jezelf te beschermen tegen een aankoop die zijn geld niet waard is.

 

De koerslijst opzoeken van een auto met behulp van het kenteken

Vervolgens is het ook mogelijk om met een OVI RDW check de koerslijst op te zoeken van een voertuig. Dit is vooral interessant als je meer informatie wil over de dagwaarde van de wagen (de actuele waarde). Ook dit gebeurt aan de hand van het kenteken, via de online kenteken-check van het RDW.

Net zoals bij een OVI RDW check voer je gewoon het kenteken in het systeem in, waarna je alle relevante gegevens over het voertuig te zien krijgt, in slechts een paar seconden. Naast basis technische gegevens krijg je ook het totale aantal eigenaars van het voertuig in kwestie te zien, alsook de allereerste en laatste tenaamstelling, de precieze bouwdatum en alle informatie met betrekking tot APK keuringen.

 

Het belang van een OVI RDW check bij het afsluiten van een verzekering

Over het algemeen zal het niet vaak voorkomen dat het RDW OVI zomaar de kilometerstand opvraagt, maar daar zijn natuurlijk enkele uitzonderingen op. Zo is het vaak een vereiste om bij het afsluiten van een autoverzekering de kilometerstand aan te geven, aangezien de premie die je krijgt grotendeels bepaald wordt door hoeveel kilometer je effectief rijdt op een jaar tijd. Normaal gezien voert met hiervoor een controle uit, maar in de praktijk is dat eerder uitzondering dan regel. Tenslotte kan men ook informatie vragen over de kilometerstand bij het doorvoeren van een APK keuring.

 

Een OVI RDW check, een essentiële stap bij de aankoop van een tweedehands wagen

Zoals reeds werd vermeld is het bij de aankoop van een nieuwe wagen niet nodig om een RDW OVI te laten uitvoeren. De kilometerteller staat immers hoe dan ook op nul (hoewel het verplaatsen van de wagen in bijvoorbeeld een showroom ervoor kan zorgen dat er al een aantal kilometers op staan), en je bent sowieso de eerste eigenaar van het voertuig.

Bij het kopen van een tweedehands auto mag het belang van een kilometerstand check niet onderschat worden. Het gebeurt maar al te vaak dat eigenaars van een voertuig met de teller gaan knoeien, waardoor de prijs die ze vragen allesbehalve overeenstemt met de effectieve waarde van het voertuig. Een OVI RDW check bied je als koper van een tweedehands voertuig dus duidelijkheid over de echte kwaliteit en waarde ervan, waardoor je ook gemakkelijker de juiste keuze kan maken en geen geld besteedt aan een wagen die zijn prijs niet waard is.

 

Of je nu een tweedehands wagen koopt bij een dealer of bij een particulier, een OVIRDW check is altijd een goede zaak. Het gaat dan misschien wel om een tweedehands aankoop, waar je dus al heel wat minder voor betaalt dan voor een splinternieuwe wagen, er is geen reden om geen aandacht te besteden aan de gevraagde prijs. Op die manier bespaar je immers heel wat geld, en haal je dus ook meer uit je aankoop op de lange termijn